VETÉLKEDŐ:

BARANGOLÁS AZ ŐSKOHÓTÓL AZ EMBERIG

Kit ne érdekelne, miből épül fel a titokzatos mikrovilág? Ki ne szeretné megérteni a világmindenség rejtélyeit? Ki ne lenne kíváncsi a huszadik század tudományos forradalmára? Ki nem örül az életünket könnyebbé, biztonságosabbá, kényelmesebbé tevő fejlődésnek? S ki az, akiben nem merültek fel kételyek a gyors tudományos-technikai fejlődés kockázatai miatt?

A világformáló őskohótól az emberig barangolva sok hasznos ismeret kerül emberközelbe, s érthetővé válhat egy távolinak vélt, érthetetlennek tűnő, láthatatlan, mégis valóságos világ.

Barangolj velünk, nem bánod meg!

Az MTA Atommagkutató Intézete játékos vetélkedőt hirdet a "Barangolás az őskohótól az emberig" címmel a 2007. tavaszán megrendezendő Debreceni Fizikus Napok programjaként. A vetélkedő tudásanyaga az interneten tanulmányozható, és elsősorban iskolai tanulóknak ajánlott. A vetélkedőre három-öt fős csapatok jelentkezhetnek. Az első három csapat 25.000, 15.000 illetve 10.000Ft jutalomra, a résztvevők ajándékra számíthatnak.

A jelentkezés feltétele egy kb. 5 gépelt oldalas összefoglaló dolgozat, mely az internetes anyag ismeretét, megértését tanusítja a következő témák valamelyikében:

Anyag és energia - az ősrobbanástól napjainkig

Az atomi világ jelenségei az egészség szolgálatában

A tudás és a tudós felelőssége

A dolgozatokat "NUPEX" jeligével 2007. január 15-ig kell beküldeni 3 példányban az MTA Atommagkutató Intézete, 4001. Debrecen, Pf. 51. címre. A dolgozatokra jeligét kell írni, a szerzők neve és iskolájuk címe a borítékon belül külön zárt borítékban legyen elhelyezve.

A "Barangolás az őskohótól az emberig" című internetes munka az EU Bizottság támogatásával készült, több nyelven is elérhető oktató-információs anyag. Az EU Bizottság 2006 nyarán "NUPEX" név alatt európai "sztárprogrammá" nyilvánította. Magyar változata a www.atomki.hu/nupex cím alatt érhető el.

Hasznos időtöltést, jó szórakozást kíván mindenkinek

Dr. Lovas Rezső igazgató

Dr. Uray István szerző

 

MEGHÍVÓ

Örömmel tájékoztatom az alábbi jelszavakkal dolgozatot beküldő csapatokat és tanáraikat, hogy a NUPEX vetélkedő zsűrijének döntése értelmében dolgozatuk alapján meghívást kapnak a vetélkedőre:

A tudás vágya
A tudás nem jár egyedül!
Egijel
Kövy
Big Bang
És lőn világosság
Azzuri
Egészség
Inger
Pro-high


A vetélkedő 2007. március 9-én 14 órai kezdettel az MTA Atommagkutató Intézetének előadótermében lesz megtartva. A vetélkedőn a NUPEX internetes anyag alapos ismeretéről kell számot adni.

A részt vevő csapatok számára március 9-én 11 órától intézetünkben látogatást szervezünk. A nem debreceni csapatok számára igény szerint tudunk az ATOMKI-ban ebédet is biztosítani.

Kérem, hogy részvételükről, az intézetlátogatással és az ebéddel kapcsolatos igényükről legkésőbb március 5-ig az uray@atomki.hu e-mail-címen vagy az ATOMKI címén (Dr. Uray István, MTA Atommagkutató Intézete, 4001 Debrecen, Pf. 51) tájékoztatni szíveskedjenek.

Sikeres felkészülést, eredményes vetélkedést kíván

Dr. Uray István tudományos főmunkatárs

Debrecen, 2007. január 30.

 

 

És eljött az igazság pillanata, illetve még csak közelgett. A vetélkedő meghirdetését követő hetekben a honlap számlálója által rögzített több ezer látogatás már sejtette a nagy érdeklődést. A kis értekezés benyújtási határidejére (2007. január 15.) pedig 5 iskola 10 csapatának nevezése vált biztossá. Kitűztük tehát a vetélkedő időpontját, 2007. március 9-én ez lett a debreceni "Fizikus napok" ünnepélyes záró eseménye.

A vetélkedőn zsűri értékelte a csapatok teljesítményét. A zsűri vezetője Prof. Dr. Lovas Rezső, az MTA Atommagkutató Intézetének igazgatója, tagjai pedig Dr. Fülöp Zsolt igazgatóhelyettes és Dr. Csige István tudományos főmunkatárs voltak. A játékvezető szerepkörét Dr. Uray István tudományos főmunkatárs vállalta el. A pontok összeszámlálását és a kísérletek bemutatását Szoboszlai Zoltán munkatársunk végezte. A szereplők nagy számára tekintettel (10 csapat, 41 fő) a vetélkedőt sok kérdést tartalmazó, sok megszólalási lehetőséget biztosító, pörgő forgatókönyv szerint bonyolítottuk le.

A megmérettetés során a versenyző csapatoknak a következő "kínzásokat" kellett elviselniük:

" Bemutatkozás, amit a bemutatkozó csapat dolgozatához kapcsolódó tisztázó kérdés követett - a helyes válasz természetesen pontot ért.
" Nukleáris totó
" Válasszunk kérdést!
" Kakukktojás
" Neves fizikusok

" Alfa sugárzással kapcsolatos kísérletek bemutatása, amikhez kérdések csatlakoztak
" Mese a 12 találatról
" Villámkérdések

A vetélkedő izgalmas párharcokat hozott, a harmadik hely sorsa például a legutolsó kérdésen dőlt csak el. Bizonyára hasznos volt minden vetélkedő számára ez a délután. Talán nem csupán a versengés izgalmai miatt, hanem mert a zsűri az esetleg felmerült félreértéseket szakszerű magyarázatokkal igazította ki. Mindenki jól érezte magát, s mindenki tanulhatott ezen a délutánon. És ami talán a legjelentősebb: több tucatnyi tanuló számára vált az atomi világ sok rejtelme érthető valóssággá!

A vetélkedőt a következő három csapat nyerte, megérdemlik a név szerinti felsorolást:

1.) I. díjat (25 000 Ft) nyert: Gergely Tivadar, Pálfi Viktor, Sevcsik András, Szőke Gábor, Zsom Miklós (Puskás Tivadar Távközlési Technikum, Budapest)

2.) II. díjat (15 000 Ft) nyert: Farkas László, Cseh Attila, Bárkányi István, Gábor Norbert, Zoltáni Sándor (Puskás Tivadar Távközlési Technikum, Budapest)

3.) III. díjat (10 000 Ft) nyert: Balogh Tamás Péter, Fekete Gergő, Kósa Tamás (Deák Ferenc Gimnázium, Szeged)


Feltétlenül meg kell említeni az öt iskolából jött csapatok felkészülését végző tanár kollégákat, akiknek áldozatos munkája segítette a csapatokat a felkészülésben.

" Alapiné Ecseri Éva, Puskás Tivadar Távközlési Technikum, Budapest
" Dienes Ágota, Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Debrecen
" Kiss Istvánné, Kövy Sándor Általános Iskola, Nádudvar
" Kissné Karacs Róza, Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI, Debrecen
" Priszlinger Ferencné, Deák Ferenc Gimnázium, Szeged

Az MTA Atommagkutató Intézete a tisztességes felkészülést minden résztvevőnek egy-egy szép albummal (Ray Mackintosh, Jim Al-Khalili, Björn Jonson, Teresa Peňa: AZ ATOMMAG - UTAZÁS AZ ANYAG SZÍVÉBE) köszönte meg, külön jutalomként pedig egyes csapatok még Az elemek keletkezése című CD-vel is gazdagodhattak.

A vetélkedő izgalmas pillanatairól kis fotógaléria tanúskodik.

A Barangolás az őskohótól az emberig című honlap, s az anyagából rendezett vetélkedő sokak érdeklődését keltette fel eddig is az anyagi világ rejtelmei iránt, hozta emberközelbe a tudomány több területét. Talán az iskolai tananyag színesítéséhez is nyújthat sok tanár számára használható ötleteket. A vetélkedőt olyan kezdeményezésnek éreztük, mely a következő években is folytatásra érdemes - amiről e honlap természetesen tájékoztatni fogja érdeklődő olvasóit.

További kellemes barangolást kívánunk "az őskohótól az emberig"!