Kép frissítése folyamatban


Menü:

Nyári rajz 2010 fesztiváljairól

Itt a tél, a hó is hull/hullani fog, elő lehet venni a nyári rajzokat, nézegetni. Milyen is volt a nyár? Az idei nyár rajzán a fesztiválok az eddiginél jóval nagyobb szerepet kaptak. A debreceni Atommagkutató Intézet minden lehetőséget megragad, hogy az atomfizikai ismereteket terjessze, és a természettudományokat megkedveltesse a fiatalokkal. Így hát kutatóink, a FINE (Fiatalok a Nukleáris Energetikáért civil szervezet, http://www.nuki.hu/ ) képviselőivel társulva, éltek a fesztiválokon való megjelenés lehetőségével, és a debreceni Campus valamint a budapesti Sziget zenei vígasságon verték fel kiállító sátrukat. A Nukleáris sátor megtalálható volt még a Veszprémi Egyetemi Napokon, a soproni VOLT fesztiválon, és az orfűi Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján is.

Fiatal kutatóinknak - Campus Fesztiválon: Furu Enikő, Gál Gabriella, Kuti István, Szoboszlai Zoltán; Sziget Fesztiválon: Angyal Anikó, Tornyi Tamás - nem volt idejük unatkozni. Mindig sok volt az érdeklődő a sátruknál. Munkájuk csak déltől kezdődött, mivel a közönség az esti koncertsorozatokon szerzett intenzív és sokszínű, változatos és izgalmas, fantasztikus és mulatságos, de mindenképpen fárasztó élményeit pihente ki délelőttönként. Az ifjú tudósok feladata az volt, hogy az atomenergetika, atomfizika iránt érdeklődő fiatalság tudásvágyát kielégítsék, beavassák őket a részecskék világának rejtelmeibe, az atomenergia termelés titkaiba, felhívják a figyelmüket az energiapolitika, a klímaváltozás, a nukleáris energetika összefüggéseire, és hogy felkeltsék az érdeklődésüket a fizika iránt. Utoljára, de nem utolsó sorban pedig, hogy a debreceni Atommagkutató Intézet jó hírét terjesszék, ismertségét növeljék.

Küldetésük teljesítéséhez felszerelkeztek idegen- és magyar nyelvű tájékoztatókkal, ismeretterjesztő kérdőívekkel, ajándékokkal, jó kedvvel, kimeríthetetlen türelemmel, és fogyhatatlan energiával. A Nukleáris sátor látogatóival elbeszélgettek, válaszoltak kérdéseikre, véleményt cseréltek velük. Az érdeklődők egy teszt kitöltése után nyereménysorsoláson vettek részt, és/vagy ajándékokat kaptak.

Nézzük most külön-külön a két fesztivál nyári rajzát.

Campus Fesztivál

2010. július 21-25.
Debrecen Nagyerdő

Az érdeklődés az első délelőtt általános nyugalma után meglepően nagy volt. A sátor forgalma hamar megnőtt, az esti ajándéksorsolásig nem volt olyan pillanat, hogy ne ült volna egy-két fesztiválozó a kihelyezett sörpadjainknál. Sajnos voltak viharok is, de az esők ellenére is mindig voltak sátorunknak látogatói. A vihar után, ahogy kiderült az ég, úgy lett egyre több érdeklődő, és kérdésekben sosem volt hiány. Főleg a húszas éveikben járó fesztiválozók látogattak meg minket. Mivel a sátorban közösen voltunk a FINÉ-vel így mind a nukleáris energiáról, mind az ATOMKI-ben folyó kutatómunkáról is eset szó.

A debreceni helyszínnek köszönhetően az Intézetet - legalább látásból - meglehetősen sokan ismerték, tisztában voltak az alapvető kutatási területekkel is, így itt inkább a fizikai kérdéseket tartalmazó tesztre voltak kíváncsiak a látogatók.

Pedig nem volt könnyő dolgunk, a látogatók sok érdekes sátor között válogathattak, a szomszédságunkban lévő sátrak is vonzó témákat kínáltak. A Debreceni Egyetem Természettudományi Karának a sátrában érdekes kémia kísérleteket mutattak be. Aki akarta, ellenőrizhette a fogsorát a fogorvosi sátorban. Az angol tanszék által felállított sátorban pedig, az angol nyelvtudásukat bővíthették, csiszolhatták a fiatalok.

Összességében a Campus Fesztiválon eredményes munkát végeztünk, az elkövetkező években is érdemes lesz az ATOMKI-t képviselni ezen és hasonló, fiatalokat megmozdító fesztiválokon. http://www.campusfesztival.huSziget Fesztivál

2010. augusztus 10-17.
Óbudai sziget

A Sziget fesztivál nemzetközi jellegéből adódóan, itt sokkal nagyobb volt a külföldi érdeklődők aránya, mint Debrecenben. Elsősorban a külföldiek voltak kíváncsiak, miről is szól maga a nukleáris- és fúziós energetika. Így lehetőségünk volt az ATOMKI népszerűsítésére is a soknemzetiségű közönség körében. Ez persze jelentős nyelvi felkészültséget igényelt.

Tapasztalataink szerint az idegen nyelvű tájékoztatókon kívül a tesztek, kérdőívek iránti érdeklődés is nagy volt. A bátor tudáspróbázók 2100 tesztet töltöttek ki. A tesztek kétharmada volt magyar, egyharmada 5 különböző nyelven volt elérhető. Témakörüket tekintve 15-féle tesztből válogathattak a fesztiválozók. Természetesen a hazai érdeklődés is számottevő volt, az ajándéktárgyak osztását már kiváló teszteredményhez kellett kötnünk, hogy a vitt ajándékmennyiség elegendő legyen. Több kérdés elhangzott az ATOMKI tevékenységével kapcsolatban is, így a jövőben nem csak az ismeretterjesztő kiadványokba, hanem a tesztekbe is tervezzük belefoglalni az Intézettel kapcsolatos információkat.

Elégedettek voltunk, mert a nemzetközi fesztiválon részt vevő, csaknem 70 civil szervezet sátrai közt a Nukleáris sátor sosem volt üres. A résztvevők mindenre kíváncsiak voltak, ami az atommal kicsit is összefüggésben van. Érdekes, vagy talán a szervezők tréfája volt, hogy a Nukleáris sátorral szemben pont a Greenpeace sátra állt. Ez a szervezet, mint tudjuk, teljes mértékben elítéli a nukleáris energetikát. Ha össze kell hasonlítani a látogatók számát, egyértelműen a mi sátrunkhoz jöttek többen :-).

Összefoglalva az a tapasztalatunk, hogy a fesztiválok közönségének a téma iránti érdeklődése jóval nagyobb, mint amire számítottunk. A fiatalok szívesen ültek le egy-egy ismeretterjesztő kérdőív mellé, és nagy örömünkre az elhangzó magyarázatokat is figyelemmel kísérték. Több középiskolás megjegyezte, hogy a fizikaóráiknál érdekesebb, színesebb információkhoz juthattak a tesztek kitöltése közben. Ezért a jövőben érdemes lenne több angol nyelvű TOTO-t vinni, és a tesztekben, kiadványokban több információt nyújtani az ATOMKI-ban folyó tevékenységekről. A nagy érdeklődésre tekintettel, több ajándékra és promóciós anyagra is szükség lesz.

Ez volt a 2010-es nyári rajz, és bár esik a hó, és hideg van, kezdhetünk készülni a 2011-es nyár fesztiváljaira. http://www.sziget.hu/fesztival