image002

SARUDIAK EGYESÜLETE  3386 Sarud, Szabadság út 54. sarudiak@yahoo.com

Bankszámla: Füzes Takarék Szöveti Hitelintézet  61900143-12100145

Adószám:18588392-1-10

 

1%

A Sarudiak Egyesülete köszönettel fogadja az SZJA 1%-okat, melyet programjainak megvalósítására fordít.

Adószám: 18588392-1-10

****

 

ÖNKÉNTES BETEGÁPOLÁS

Közreműködtünk a Katolikus Beteglátogató Szolgálat Alapítvány önkéntes beteglátogatást bemutató Az irgalmasság kézművesei című kisfilmjének elkészítésében és népszerűsítésében.

A kisfilm elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=H6QhRCR25B4&feature=youtu.be

****

 

KÖSZI

A Sarudiak Egyesülete Közösségi Szolgálatra fogad középiskolás önkénteseket.

Élő szerződéseink:

Tiszafüred: Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Kollégium

Debrecen: Tóth Árpád Gimnázium

Debrecen: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma

 

****

letöltésSarudiak Egyesülete         a Facebook-on!

 

*              

Hetente új információkat olvashatnak programokról, Sarudról és a környező településekkel kapcsolatban az Egyesület Facebook oldalán.

****

Önkénteseket keresünk!

Akár KÖSZI program keretében önkénteseket keresünk az Infopontra:

Információs Pont A Zöld ceruzában

Ősztől tavaszig változó tartalmakat találnak az Infopont üvegfelületén.

Információs Pont A Zöld ceruzában/nyári szezon

 Szolgáltatások:

Információ szolgáltatás

Közérdekű telefonszámok, nyitvatartások,

Menetrendek, Programajánlatok, Prospektusok

Turisztikai kiadványok, Környezetvédelmi kiadványok,

Egyéb kiadványok,

Szállás-ajánlatok,

Falutérkép, Hűtőmágnesek

Tematikus órák-tanácsadás tavasszal és ősszel

Csillámtetoválás

 

****

 

Fogyasztóvédelem

Várjuk olyan nyugdíjas közösségek jelentkezését, akik szívesen fogadnának Komplex Fogyasztóvédelmi Programot. (egyszeri kb. 3 órás program, egy szünettel)!

Korábbi helyszíneink:

Létavértes (nyugdíjasklub)

Nyíregyháza (Szépkorúak Akadémiája)

Szolnok (Szépkorúak Akadémiája)

Gávavencsellő (nyugdíjasklub)

Tokaj, (nyugdíjasklub)

Debrecen, (nyugdíjasklubok)

Fegyvernek, (nyugdíjasklubok)

Tiszafüred, (nyugdíjasklub)

Mikepércs, (nyugdíjasklub)

Hencida, (gondozóközpont, gondozók)

Sarud (Péter Pál Napi Aratófesztivál).

 

Fogyasztóvédelmi kisokos

Az Egyesület hozzájárulásával elkészült a fogyasztóvédelmi témájú Kisokos. Elsősorban az idősebb korosztály érdeklődésére tarthat számot:

-       A Kisokos egészének vagy részeinek másolása, terjesztése kizárólag a szerzőkkel történt egyeztetés után lehetséges, ezt elmulasztva, -Tilos!

kisokos1

 

kisokos2

 

****

Uniós Kultúrák: 2019: Csehország

Forrás: https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/czechia_hu

Csehország az EU-ban:

Főváros: Prága

Hivatalos uniós nyelv(ek): cseh

Az Európai Unió tagja: 2004. május 1. óta

Pénznem: cseh korona (CZK). Csehország jelenleg készül az euróAz ezen a linken elérhető szöveg fordításainak kereséseEN••• bevezetésére.

Schengeni megállapodás: az útlevélmentes utazást biztosító schengeni térségnek 2007. december 21. óta tagja

A Csehország lobogója

Államforma, politikai rendszer

Csehország parlamentáris köztársaság. A kormányfő a miniszterelnök, az állam élén a köztársasági elnök áll. Csehország 1993-ban, az akkor megszűnt Csehszlovákia egyik utódállamaként jött létre. A másik utódállam Szlovákia. Az ország 14 régióra tagolódik, köztük az egyik a főváros, Prága.

 

Kereskedelem és gazdaság

2016-ban a cseh gazdaság legjelentősebb ágazatai a következők voltak: az ipar (32,1%), a nagy- és kiskereskedelem, az áru- és személyszállítás, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (18,6%), valamint a közigazgatás, a honvédelem, az oktatás és a humánegészségügyi és szociális ellátás (14,7%).

Az EU-n belüli kereskedelem a cseh export 84%-át teszi ki (ezen belül a kivitel 32%-a Németországba, 8%-a Szlovákiába és 6%-a Lengyelországba irányul), ami pedig az Unión kívüli országokat illeti, a cseh exporttermékek 2%-a az Egyesült Államokban, újabb 2%-a pedig Oroszországban talál vevőre.

A Csehországba behozott termékek 79%-a EU-tagországból érkezik (31%-uk Németországból, 10%-uk Lengyelországból, 6%-uk pedig Szlovákiából). Ami a nem uniós országokat illeti, a Kínából érkező import részaránya 7%, a Dél-Koreából behozott termékeké pedig 2%.

Csehország az EU-ban

Európai Parlament

Csehország 21 képviselőt delegál az Európai Parlamentbe.

Az Európai Unió Tanácsának elnöksége

Az EU Tanácsának nincs állandó elnöke, aki egy személyben állna az intézmény élén (szemben például a Bizottsággal és a Parlamenttel). A testület munkáját a Tanács hathavonta cserélődő soros elnöki tisztségét betöltő ország irányítja.

E hat hónap alatt a soros elnökséget ellátó ország miniszterei elnökölik a Tanács üléseit, segítenek kialakítani a találkozók napirendjét az egyes szakpolitikai területeken, és egyeztetnek a többi uniós intézménnyel.

A cseh soros elnökség időszaka:

2009. január–június

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Csehország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?

A tagállamok méltányos alapon, anyagi lehetőségeik arányában fizetnek be a közös uniós költségvetésbe. Azaz a nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményűek pedig kevesebbel járulnak hozzá a közös kasszához. Az uniós költségvetés célja nem a vagyon újraelosztása, hanem hogy forrásokat biztosítson olyan közérdekű célok megvalósításához, amelyek minden európai számára fontosak.

A 2017-os uniós költségvetés sarokszámai Csehország vonatkozásában:

·         Az összes uniós kiadás Csehországban: 3,895 milliárd euró

·         Az összes uniós kiadás a cseh bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyítva: 2,15%

·         Csehország összes befizetése az uniós költségvetésbe: 1,282 milliárd euró

·         Csehország befizetései az uniós költségvetésbe az ország bruttó nemzeti jövedelméhez viszonyítva: 0,71%

Ifi – infó Csehországról:

(Forrás: https://europa.eu/kids-corner/countries/index_hu.htm )

A Cseh Köztársaság Közép-Európában található. Tudtad, hogy a csehek és a szlovákok 1918-ban közös független államot alapítottak Csehszlovákia néven? 1993-ban Csehszlovákia két külön államra bomlott fel: Csehországra és Szlovákiára.

A cseh főváros, Prága Európa egyik legősibb városa, temérdek történelmi épület ékesíti ma is. Prága nagyon népszerű turisztikai célpont. Sok hollywoodi és európai filmet Prágában és más csehországi helyszíneken forgattak, köztük a „Casino Royale” című James Bond-filmet 2006-ban.

Csehország hegyvidékein nagyon jól lehet síelni, hegyikerékpározni és gyalogtúrázni. Az ország kiterjedt erdőségeiben vaddisznók, rókák és hiúzok élnek, és megannyi madárfaj, köztük a rétisas és a törpekuvik. Hozzávetőlegesen 900 természetes forrás található az ország területén és látja el jelentős mennyiségű ásványvízzel a lakosságot.

A két legnépszerűbb sport Csehországban a labdarúgás és a jégkorong. Hallottál-e már a Petr Čechről? Kapusként többek között a Chelsea és az Arsenal színeiben játszott, és ő a cseh labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. A cseh jégkorong-válogatott a világ egyik legjobbja, eddig összesen tizenkétszer nyerte el a világbajnoki címet. A teniszben is kiváló teljesítményt mutatnak a csehek. Martina Navrátilová minden idők egyik legsikeresebb női teniszezője! Ne feledkezzünk meg Petra Kvitováról sem, aki egyéniben tizenkilenc tornát nyert, Wimbledonban például 2011-ben és 2014-ben diadalmaskodott.

Jellegzetes cseh étel a sertés- vagy marhaszelet mártással, melyet rendszerint burgonyából vagy kenyérből készült knédlivel (knedlíky) tálalnak. Népszerű étel még a rántott sajt (smažený sýr) és a cseh gulyásleves (gulášová polévka).

A Zlíni Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál évről-évre az EU támogatásával kerül megrendezésre. A fesztivált először 1961-ben rendezték meg, és azóta a maga nemében az egyik legnagyobb és legrangosabb eseménnyé nőtte ki magát, melyre több mint 60 országból neveznek filmeket. Minden évben mintegy 125 ezren utaznak el Zlínbe és adják le szavazatukat kedvenc alkotásukra. Mozirajongóknak nyomatékosan ajánljuk a fesztivált!

Öt érdekesség

·         A prágai Károly Egyetemet IV. Károly cseh király alapította 1348-ban. Ez a legrégibb egyetem Közép-, Kelet- és Észak-Európában.

·         Egy cseh cukorgyárban készítettek először kockacukrot 1843-ban.

·         A Moldva folyóra lenéző prágai vár a legnagyobb vár a világon.

·         robot szót a cseh író, Karel Čapek használta először R.U.R. (Rossum Univerzális Robotjai) című, 1920-ban kiadott színdarabjában.

·         Csehország sok kiemelkedő jelentőségű művészt adott a világnak. Gondoljunk csak Antonín Dvořák és Bedrich Smetana klasszikus zeneszerzőkre, az író Franz Kafkára és Alfons Mucha grafikusra és festőre.

 

+1

A Cseh Köztársaság területén több mint kétezer vár található.

 

Uniós Kultúrák: 2018: Németország

(Forrás: https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/germany_hu )

 

Németország az EU-ban:

Németország vagy hivatalosan nevén Németországi Szövetségi Köztársaság, egy szövetségi köztársaság Közép-Európában. Az Európai Unió legnépesebb országa és legerősebb gazdasága. Wikipédia

Főváros: Berlin

Hívószám: +49

Terület: 357 376 km²

Népesség: 82,67 millió (2016.) Világbank

Elnök: Frank-Walter Steinmeier

Pénznem: Euró

Államforma, politikai rendszer

Németország parlamentáris szövetségi köztársaság. A kormány élén a kancellár áll. Az államfőnek (azaz az elnöknek) elsősorban reprezentatív feladatai vannak. Az ország 16 szövetségi tartományból áll, amelyek mindegyike saját alkotmánnyal és belső felépítését tekintve jelentős autonómiával rendelkezik. A tartományok közül három (Bréma, Berlin és Hamburg) városállam. Az ország földrajzi helye az EU-n belül

Kereskedelem és gazdaság

2016-ban a német gazdaság legjelentősebb ágazatai a következők voltak: az ipar (25,6%), a közigazgatás, a honvédelem, az oktatás, a humánegészségügyi és szociális ellátás (18,4%), a nagy- és kiskereskedelem, az áru- és személyszállítás, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás (15,7%).

Az EU-n belüli kereskedelem a németországi export 59%-át teszi ki (ezen belül a kivitel 8%-a Franciaországba, 7%-a az Egyesült Királyságba és újabb 7%-a Hollandiába irányul), ami pedig az Unión kívüli országokat illeti, a német exporttermékek 9%-a az Egyesült Államokban, 6%-a pedig Kínában talál vevőre.

A Németországba behozott termékek 66%-a EU-tagországból érkezik (13%-uk Hollandiából, 7%-uk Franciaországból, 6%-uk Belgiumból). Ami a nem uniós országokat illeti, a Kínából érkező import részaránya 7%, az Egyesült Államokból behozott termékeké pedig 5%.

Németország az EU-ban

Európai Parlament

Németország 96 képviselőt delegál az Európai Parlamentbe. Ha szeretné megtudni, ki képviseli a németországi választópolgárokat az Európai Parlamentben, kattintson ide.

Az Európai Parlament Németországi Tájékoztatási IrodájaDE

Az Európai Unió Tanácsa

Az Európai Unió Tanácsában a tagállami miniszterek adnak egymásnak rendszeresen találkozót, hogy megtárgyalják és elfogadják az uniós jogszabályokat, és összehangolják a szakpolitikai intézkedéseket. A Tanács ülésein a németországi kormány képviselői is rendszeresen részt vesznek – hogy éppen ki, az attól függ, hogy az ülésen mely szakpolitikai kérdésről folyik a vita.

Az Európai Unió Tanácsának elnöksége

Az EU Tanácsának nincs állandó elnöke, aki egy személyben állna az intézmény élén (szemben például a Bizottsággal és a Parlamenttel). A testület munkáját a Tanács hathavonta cserélődő soros elnöki tisztségét betöltő ország irányítja.

E hat hónap alatt a soros elnökséget ellátó ország miniszterei elnökölik a Tanács üléseit, segítenek kialakítani a találkozók napirendjét az egyes szakpolitikai területeken, és egyeztetnek a többi uniós intézménnyel.

A német soros elnökség időszakai:

1958. július–december, 1961. július–december, 1964. július–december, 1967. július–december, 1970. július–december, 1974. január–június, 1978. július–december, 1983. január–június, 1988. január–június, 1994. július–december, 2007. január–június, 2020. július–december

 

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

Németországnak 24 tagja van az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban. Az EGSZB az Európai Unió egyik tanácsadó szerve, amely – a munkaadók, a munkavállalók és egyéb társadalmi érdekcsoportok képviseletében – véleményt nyilvánít azzal kapcsolatban, hogy a javasolt jogszabályok milyen változásokat eredményezhetnek a tagállamok munkaerő-piaci és társadalmi helyzetére nézve.

Régiók Európai Bizottsága

Németországnak 23 képviselője van a Régiók Európai Bizottságában, a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlésében. Ez a tanácsadó testület azt hivatott biztosítani, hogy az uniós jogalkotás során az EU régióinak az érdekei megfelelően figyelembe legyenek véve.

Az EU mellett működő állandó képviselet

Németország a brüsszeli állandó képviseletén keresztül is kapcsolatot tart az uniós intézményekkel. A németországi állandó képviselet tulajdonképpen nagykövetségi funkciót lát el: feladata, hogy az ország érdekeit és céljait a lehető leghatékonyabban érvényesítse az EU-ban.

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Németország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?

A tagállamok méltányos alapon, anyagi lehetőségeik arányában fizetnek be a közös uniós költségvetésbe. Azaz a nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményűek pedig kevesebbel járulnak hozzá a közös kasszához. Az uniós költségvetés célja nem a vagyon újraelosztása, hanem hogy forrásokat biztosítson olyan közérdekű célok megvalósításához, amelyek minden európai számára fontosak. 

A 2016-os uniós költségvetés sarokszámai Németország vonatkozásában: 

·         Az összes uniós kiadás Németországban: 10,082 milliárd EUR

·         Az összes uniós kiadás a németországi bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyítva: 0,32%

·         Németország összes befizetése az uniós költségvetésbe: 23,277 milliárd EUR

·         Németország befizetései az uniós költségvetésbe az ország bruttó nemzeti jövedelméhez viszonyítva: 0,73% 

További adatok az EU költségvetéséről, bevételeiről és kiadásairól:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018. BESZÁMOLÓ

Közhasznúsági Beszámoló

 

 

A Sarudiak Egyesülete 2018. évi szakmai tevékenységéről

 

Az Egyesület elfogadta 2019. 05.25.-én.

A Sarudiak Egyesületét a Heves Megyei Bíróság a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. Törvény 27. § - ában rögzítetteknek megfelelően 2005.06.23-án jegyezte be. A Sarudiak Egyesülete közhasznúsági tevékenységét a Heves Megyei Bíróság Pk.60.056/2005/4. ügyiratszám alapján látta el 2014.05.31-ig. Jelen beszámolóval érintett időszakban a szervezet jogállása: nem közhasznú 2016. november 20-ig. Az Egyesület a Bíróság Pk.60.056/2005/23. sz. végzésével közhasznúságát visszanyerve 2016. november 21 és december 31. közötti időszakban: közhasznú.

 

Az Egyesület érvényes Alapszabályának kelte:  2016. 12. 17. (Pk.60.056/2005/29.)

 

Szakmai beszámoló

 

Az Egyesület célja az Alapszabály szerint (1.1):

Az Egyesület célja, hogy a település közösségi életét gazdagítsa, a településre érkezőket informálja, a település lakóinak és az ide érkezőknek programokat szervezzen és valósítson meg. Fogyasztóvédelmi és pénzügyi fogyasztóvédelmi programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Tudományos kutatásokban aktívan részt vegyen. Működése során legyen kitüntetett figyelemmel a gyermekekre és az idős korúakra. Más civil szervezetekkel együtt működjön.

Az Egyesület a következő feladatkörökben működik:

-          Településfejlesztés

-          Kulturális tevékenység, különös tekintettel a hagyományőrzés, népművészet, kulturális örökség megőrzése

-          Programok megvalósítása, képességfejlesztés gyermekek részére

-          Programok megvalósítása, érdekvédelem, támogatás idős korúak részére

-          Szabadidős tevékenység

-          Sport, különös tekintettel a vízi sportok, túra, wellness

-          Oktatás, ismeretterjesztés, különös tekintettel az információ - áramoltatás

-          Egészségügy

-          Környezetvédelem

-          Fogyasztóvédelem

-          Pénzügyi fogyasztóvédelem

-          Tudományos és ismeretterjesztő kutatások, programok megvalósítása

-          Együttműködés más civil szervezetekkel

 

Az Egyesület az Alapszabály 1.1. pontjában megfogalmazott célok érdekében a civil  szervezetek működéséről és támogatásáról  szóló 2011. évi CLXXV. Törvény (Ectv) 2 §  pontjában megfogalmazottaknak megfelelően a következő területeken látja el közhasznú tevékenységét,-jogforrás megjelölésével:

      Egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások

      Közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolásának/ művelődésre szerveződő közösségek tevékenységének/ a lakosság életmódja javítását szolgáló kulturális célok megvalósításának támogatása; művészeti intézmények/lakossági művészeti kezdeményezések, önszerveződések támogatása, a művészi alkotó munka feltételeinek javítása, a művészeti értékek létrehozásának, megőrzésének segítése

      Kulturális szolgáltatás, a kulturális örökség helyi védelme

      A helyi közművelődési tevékenység támogatása, a kulturális örökség helyi védelme

      A kulturális örökség védelme; Közreműködés és együttműködés: állam/ önkormányzat,

nemzetiségi/ társadalmi/ gazdasági szervezetek, egyházak, állampolgárok

      A természetvédelmi kultúra fejlesztése, a természet védelmével kapcsolatos ismeretek oktatása Az állami, önkormányzati intézmények és más szervezetek bevonásával

      Az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtése; sportfinanszírozás; a gyermek- és ifjúsági sport, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportjának támogatása

      Fogyasztóvédelmi oktatás

 

Projektek

                      Információs pont üzemeltetése Sarud központjában

                      Uniós kultúrák bemutatása: Csehország

                      Tematikus napok

                      Szakmai találkozó idősekkel foglalkozó személyek részvételével

                      Fogyasztóvédelmi akció

                      Közösségi oldal

                      KÖSZI (Középiskolások Közösségi Szolgálata)

                      Szociológus hallgatók fogadása

                      Campus Fesztivál, Civil falu-esketés támogatása

                      Gerontológiai Napok  Nemzetközi Konferencia támogatása

                      Önkéntes beteglátogatás népszerűsítése

 

1,Információ szolgáltatás

Információs pont (Infopont)

A település önkormányzatával kötött együttműködési megállapodásnak, a Tündérrózsa csónakkikötő tulajdonosával kötött megállapodásnak és az Egyesület célkitűzéseinek megfelelően a Sarud, Szabadság út 54. szám alatt bázishelyszínként működő Információs irodánk mellett Információs pontot működtettünk a faluközpontban.

Az Infopont üvegfelülete lehetőséget biztosít a folyamatos tájékoztatásra. Az információk 2018-ban 5-ször frissültek a szezonalitással párhuzamosan, az ünnepkörökhöz és az aktuális rendezvények arculatához kapcsolódva.

Az Infoponton ügyeletet biztosítottunk a június közepétől augusztus közepéig terjedő időszakban szombati nyitva tartással középiskolás önkéntesek közreműködésével.

Az Infopont szolgáltatásai ingyenesen álltak az érdeklődők rendelkezésére. Ezek a következők voltak:

Prospektuscsomag helyi szobakiadóknak;

Helyi, regionális, országos turisztikai kiadványok, programajánlatok, térképek;

Környezet és természetvédelmi kiadványok. Szelektív hulladékgyűjtés információk biztosítása;

Közérdekű telefonszámok, címek, nyitva tartások, vonat és autóbusz menetrendek;

Saját készítésű részletes falutérkép, kiadó szobák, apartmanok jegyzéke;

Saját szerkesztésű fogyasztóvédelmi kiadvány;

Internetes információszolgáltatás

Tematikus napok

Tavasszal és ősszel egy-egy Tematikus napon vártuk személyesen az Infopontnál az érdeklődőket. Az e-mail-es tanácsadás folyamatos. Computer doktor, jogi és munkaügyi tanácsadás mellett az önéletrajz írás és a vérnyomásmérés is része a szolgáltatásoknak. Kiemelten foglalkoztunk a fogyasztóvédelmi felvilágosítással, tájékoztatással.

Közösségi oldal

Az Egyesület Facebook oldalához kapcsolódóan heti rendszerességgel posztolunk közérdeklődésre számot tartó információkat. Programajánlók Sarudról, a környező településekről, kiemelten az Ökocentrumból, az Élményfalu projektről és a Tisza-tavi régióból, egyéb hasznos tudnivalók, tájékoztatások.

 

 

2. Oktatás, kutatás, fogyasztóvédelem

Egyetemi hallgatók szakmai gyakorlata

A Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitikai Intézetének hallgatóit fogadtuk az időskorúaknak kidolgozott fogyasztóvédelmi programunkkal kapcsolatban projektmanagement terepmunka gyakorlaton.

2018-ban egy hallgató Gávavencsellőről, és egy hallgató Létavértesről vett részt a munkában.

Kiállítók voltunk az Intézet által Debreceni Egyetemen szervezett Terep-börzén, ahol a bemutatkozás mellett szakmai konzultáció folytatására is lehetőség volt.

 

Fogyasztóvédelmi akció

Részt vettünk Meggyőzési tudatosság és fogyasztóvédelem projekt kidolgozásában. Oktatási segédletet, információs füzetet készítettünk.

Interaktív előadásokat tartottunk nyugdíjas klubokban (Gávavencsellő, Létavértes).

Interaktív fogyasztóvédelmi előadást tartottunk a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiáján Szolnokon és Nyíregyházán.

Részt vettünk a Fogyasztóvédelmi program moduláris oktatási rendszerének létrehozásában.

A projektekben együttműködtünk a Debreceni Egyetem Pszichológia Intézetével.

 

Szakmai találkozó az idősekkel foglalkozó szakemberek számára

A 2017-ben hagyományteremtő szándékkal elindított szakmai találkozót 2018-ban is megvalósítottuk. 2018. március 24-én Debrecenben a Postás Üdülőben 20 fő részvételével.

 

Gerontológiai Nemzetközi Konferencia

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karával közösen megrendezett Konferencia (Az Aktív idősödés, nemzedékek új szerepben /Active ageing, Generations Nyíregyházi Gerontológiai Napok XI. Nemzetközi Konferencia 2018. 11. 30. ) támogatásával bekapcsolódtunk a gerontológia országos szintű művelésébe.

A szakmai programhoz a Fogyasztóvédelmi érintettséget tárgyaló Kerekasztal szervezésével járultunk hozzá.

 

KÖSZI (Közösségi Szolgálat)

Az Egyesület együttműködési megállapodások keretében fogad középiskolás önkénteseket jelenleg tiszafüredi és debreceni középiskolákból.

A középiskolások az Infopont üzemeltetését látták el idén. Az egyesületi programok szervezésében vettek részt. Adminisztratív (internetes) feladatokat végeztek.

 

3. Hagyományőrzés, település fejlesztés

Sarudi Lakodalmas

2018. szeptember 1-én került megrendezésre a Sarudi Hagyományőrző Népdalkör előadásában a Sarudi Lakodalmas. Az Egyesület adminisztratív támogatást nyújtott a rendezvény megvalósításához (forgatókönyv, marketinges szövegek pl. plakát).

 

5. Kultúra

Uniós kultúrák

Németország

A programsorozat célja az Európai Uniós tagállamok bemutatása az érdeklődők számára.

Németországot bemutató információs anyag egész évben olvasható volt az Infopont információs üvegfelületén.

 

6. Együttműködés más civil szervezetekkel

A hazai civil szférában az összefogás és együttműködés kulcsfontosságú. A tapasztalatcsere, a közös akciótervek, és pályázatok minden együttműködő félnek a javát szolgálják. A Sarudiak Egyesülete már megalakulása előtt felvette a kapcsolatot régóta jól működő egyesületekkel. A Kék bolygó, CSAT, és Endorfin Egyesületekkel folyamatos a tapasztalatcserénk.

Az Egyesület tagjainak egy része a megszűnt majd újraéledt Sarudi Pávakör énekese.

A Less Nándor Teljesítménytúra lebonyolításában a Hexasakk és a Kék bolygó egyesületekkel dolgozunk együtt.

 

Közreműködtünk a Katolikus Beteglátogató Szolgálat Alapítvány önkéntes beteglátogatást bemutató Az irgalmasság kézművesei című kisfilmjének elkészítésében és népszerűsítésében.

A kisfilm elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=H6QhRCR25B4&feature=youtu.be

 

A Fogyasztóvédelmi programunkkal összefüggésben együttműködéseket alakítottunk ki az alábbi szervezetekkel:

Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet, Reklámpszichológiai Kutatócsoport

Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitikai Tanszék

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

       Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat

Pénzügyi Irodahálózat

MPE OCM Hencidai telephely, szociális ellátóközpontja (10 érintett település)

 

Az Egyesület Közérdekű Önkénteseinek száma 16 fő.

 

Az Egyesületnek  2018.12. 31. –ig bezárólag közüzemi és egyéb külső adóssága ill. nem teljesített fizetési kötelezettsége nincs.

 

 

 

Sarud, 2019. május 25.                                                                        Bene Ágnes

                                                                                                                 elnök

 

kozhasznusagimutatok2018