Az alfa részecskék kimutatására szolgáló eszköz tavalyi sikeres "Varázskuckós" debütálása után (http://www.atomki.hu/Varazskucko/ajandek.html), nem hiányozhatott a közelmúltban, 2006. november 13 - 22. között Debrecenben megrendezett "Radioaktivitás: a Természet része" (http://fizika.ttk.unideb.hu/~raics/Radioaktivitas2006/Kiserlet.htm) című kiállításról sem. Örömünkre szolgált, hogy az eszköz megnyerte a látogatók tetszését és a nagyközönség előtt is sikeresen vizsgázott.

Az új kísérleti eszköz segítségével a diákok és felnőttek széles körében közérthetően mutattuk be a radioaktivitás alapjelenségeit. Akadt olyan lelkes látogató is, aki a bemutató után egy otthonról hozott régi óraszámlappal tért vissza a kiállításra aziránt érdeklődve, hogy vajon az is sugároz-e alfa-részecskéket. Segítségünkkel meggyőződhetett róla, hogy az óraszámlap készítéséhez használt festék radioaktív anyagot is tartalmaz, vagyis alfa-emitter. A kísérleti módszer iránt különösen érdeklődőknek egy szórólapot is készítettünk. Az eszköz működéséhez szükséges háttérinformációkat pedig egy poszteren mutattuk be.

A látogatók véleménye alapján úgy véljük, hogy az eszköz bemutatásával elértük célunkat: felkelteni az érdeklődést a fizika iránt és olyan formában bemutatni egy alapvető fizikai jelenséget, amely módjában és megjelenésében is korszerű és megragadja a fiatalok érdeklődését. Nagyon örültünk a látogatók érdeklődésének és köszönjük az elismerő szavakat.

Debrecen, 2006. december

  Dr. Simon Alíz
témavezető
és Szoboszlai Zoltán
fizika tanárszakos hallgató