Ajándék a Varázskuckó számára

2005. december 16.-án ünnepelte a Dóczy Gedeon Református Gimnáziumban található "Varázskuckó, Debrecen" fennállásának a 4. évfordulóját. Ezen alkalomból egy vidám hangulatú kísérletbemutató keretében nyújtottuk át a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének ajándékát, egy alfa-részecskék kimutatására szolgáló kísérleti eszközt.


Kísérleti eszköz alfa-részecskék kimutatására

Az eszközt az Atommagkutató Intézet és a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének munkatársai közösen karöltve fejlesztették ki a "Fizika Világéve, 2005" eseményeihez kapcsolódva. Az a nemes cél vezérelt bennünket, hogy egy modern, a diákokhoz közelálló módszerrel betekintést nyújtsunk a parányi méretű atommagok csodálatos világába. Ezért az eszköz része egy videokamera, amellyel rögzítjük az alfa-részecskék becsapódását, a videofilm kiértékelését pedig egy számítógépes programmal végezzük. Mivel az eszköz lehetőséget ad a részecskék vizualizálására, ezért úgy gondoljuk, hogy a diákok széles körében felkelti az érdeklődést a fizika iránt. A karácsony előtti bemutató mindenestre ezt igazolta.


A kivetítőn a becsapódó részecskék nyomát lehet látni.

Az eszköz kifejlesztését mindvégig lelkesen támogatta Prof. Lovas Rezső az Atommagkutató Intézet igazgatója, továbbá az eszköz megépítését az intézet anyagilag is támogatta. A kifejlesztést a következő kollégák végezték: Béni Noémi (Debreceni Egyetem), Dr. Molnár József (MTA ATOMKI), Pintye Zoltán (MTA ATOMKI), Dr. Raics Péter (Debreceni Egyetem), Dr. Simon Alíz (MTA ATOMKI), Szillási Zoltán (Debreceni Egyetem). Hálásan köszönjük munkájukat!

A kísérleti bemutatón és a rajzkiállításon készült képeket köszönjük Andics Árpád tanár úrnak (Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen).


Andics tanár úr fényképezés közben

A fizika iránt fogékony diákoknak, tanároknak, apukáknak, anyukáknak és minden érdeklődőnek őszinte lelkesedéssel ajánljuk figyelmébe az alábbi, színes, olvasmányos, rengeteg képet és ábrát, ugyanakkor kevés egyenletet tartalmazó, nagyon jól érthető könyvet az atommagfizika témakörében:

Ray Mackintosh, Jim Al-Khalili, Börn Jonson, Teresa Pena:
Az Atommag; Utazás az anyag szívébe,
Akadémiai Kiadó, ISBN: 963 05 8021 7
(Általában a könyvesboltok polcain nem található meg, de megrendelhető.)

Dr. Simon Alíz
tudományos főmunkatárs
a program vezetője
a.simon@atomki.hu